All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Thursday, 2 February 2012

Adelajda Xhamani, vajza qe theu mentalitetet...

Adelajda Xhamani: Prapesite e mia ne Medresene e Shkodres

Ajo mund te quhet vajza qe theu mentalitetet. Nga fanatizmi qe e shoqeroi gjithe jeten, vendosi ti marre vete frenat ne dore, e fshehurazi te gjitheve, te bente pjese ne Big Brother e per me shume, te krijonte aty nje histori dashurie te cilen e ka prane edhe sot, historine me Bjordin. Nga nje qytet i vogel e i mbyllur si Kavaja, ne Tiranen e madhe, 24 ore ne 24 ne syte e te gjitheve.

Megjithate duke zbuluar historine e gjimnazit te Adelajdes, kuptojme qarte, se heret a vone, karakteri i saj luftarak do e bente te ishte jo me nje vajze e ndrydhur nga te tjeret, por ajo qe eshte sot, e zonja e vetes ne perballimin e sfidave.

Ne momentin qe ju dolet ne Big Brother si nje nga kater finalistet, u zbulua dhe nje pjese e jetes suaj, qe ishte nje fotografi me shami. Keni bere shkolle fetare apo gjimnaz?

- Une vij nga nje familje shume besimtare myslimane dhe, qe kur kam qene e vogel jam edukuar me fene dhe ritet fetare. Me shume se sa une, kjo ka ndikuar te motra ime e cila pasi studioi ne Turqi erdhi ne Shqiperi me shami. Shoqata e shkolles se saj mberriti vetem pak kohe me pas me misionin per te hapur nje shkolle fetare ne Shkoder ku motra ime fitoi te drejten per te qene mesuese. Keshtu qe prinderit e mi donin qe une te vazhdoja Medresene.

Po ju donit?
- Sigurisht qe edukata me te cilen isha rritur me drejtoi ta pranoja me shume deshire kete zgjidhje.

Per sa kohe vazhduat atje?
- Studiova dy vjet, sepse motra u shkeput nga puna dhe meqe isha e vogel prinderit kishin merak te me linin vetem, keshtu qe u ktheva ne Kavaje.

Cfare lendesh studionit?
- Kishim programin e Gjimnazit plus lendet fetare.

Si ishin ato dy vjet, cfare benit?
-Une kam qene nje adoleshente shume mistrece, antikonformiste, isha e para qe thyeja rregullat ne vend qe ti zbatoja dhe, shume llafazane. Per mua ato ishin dy vite shume te bukura si nga ana e fese dhe nga eksperienca njerezore. Gjate kesaj periudhe kam mesuar shume, sepse doja ta studioja fene time, jo vetem e ndikuar nga medreseja, po me teper nga kurioziteti qe kisha une vete per fene. Zbulova qe feja ime eshte shume e bukur, e dua shume fene time dhe qe nga ajo kohe jam besimtare. Per post kesaj, periudha e Medresese me ka ndihmuar te shkeputem nga shtepia, te mesohesha me jeten, shoqet mu bene familja ime e dyte. Kujtoj diten e pare qe do shkoja ne Shkoder. Babi kur me percolli te dera nisi te qante. S’e kisha pare ndonjehere duke qare sepse ishe tip serioz dhe i mbyllur, dhe s’me hiqet nga mendja ai moment.

Si ka qene nje dite e jotja ne Medrese?
- Konviktin e kishim brenda per brenda shkolles e cila rrethohej me mure te larta, rregulla strikte. Ishim vetem vajza. Deri ne dreke ishim ne shkolle, me pas nje periudhe e shkurter pushimi pastaj studim.

Kishit televizor?
- Jo nuk kishim televizor as telefon.

Po si argetoheshit atje?
- Cuditerisht e pare keshtu duket sikur ne s’jetonim por ne fakt ne zbaviteshim shume me njera-tjetren. Diskutonim, benim shaka…

Dilnit ndonjehere?
- Dilnim gjithmone te organizuar ose fundjavave kur ktheheshim ne shtepi.

Po cilat ishin prapesite e tua?
- Nje here kur isha ne Kavaje bleva rreze lazer dhe ngacmoja nga konvikti pallatin perballe. Aq te mbyllur ishim sa qe na bente per te qeshur cdo kontakt qe kishim me jashte. Po ashtu theva dhe nje rregull, futa nje celular fshehurazi (qesh). Ndonjehere zgjoheshim naten te uritura dhe une isha organizatorja qe sajoja hyrje fshehurazi ne mense… u shume e shume histori te tilla.

Dy vitet e dyta te shkolles se mesme ju i bete ne Kavaje. Ju erdhi keq qe u larguat?
- Shume keq. Ditet e fundit si harroj se sa shume qanim bashke me gocat, tamam sikur do iknim ne lufte. Ajo ishte ndarje per ne dhe ashtu ndodhi pasi jetet tona moren drejtime te ndryshme.

Po shkolla e mesme ne Kavaje si ishte?
- U riktheva te shoqeria ime e vjeter. Nuk ishin me si ne 8-vjecare, kishin ndryshuar, ishin rritur. Une e shihja veten pak jashte tyre. Megjithate kisha lene familjen time ne Shkoder, shoqet e mia, per tu rikthyer te familja e vertete. Familja ime ishte shume fanatike, me kontrollonin gjithe kohes, por edhe ketij mentaliteti i shpetoja ndonjehere me vajtjen ne ndonje mbremje fshehurazi. Shyqyr qe mbremjet atehere beheshin diten. Nuk isha nxenese e dalluar, sepse nuk mesoja. Lexoja vetem para se te vinte mesuesi ne klase. Megjithate prape dola mire sepse kam nje veti qe i fiksoj shpejt ato qe lexoj.

Tani qe ke ardhur ne Tirane si te duken gjimnazistet ne krahasim me veten tende?
- Une jetoja ne periudhen qe s’dinim te visheshim. Une ne gjimnaz vishja taka, bluza te holla, vathe te medhenj, lyhesha fshehurazi. Ndersa sot me pelqejne gjimnazistet se vishen thjesht, me atlete, nuk lyhen shume.

Po per sa i perket lirise?
- Nuk e di se si jane sot, por di te them vetem nje gje, qe sa me te lire te jene gjimnazistet aq me te pergjegjshem behen. Sa me shume besim te kene prinderit tek ata, aq me shume do rezervohen.

Nje keshille per gjimnazistet qe jetojne ne qytete ku mentaliteti mbizoteron ende apo ne fshatra?
- Ju lutem shume, mundohuni te mos merrni vendime te rendesishme per jeten tuaj sa jeni gjimnaziste sepse eshte nje periudhe, nje moshe, qe njeriu nuk eshte i afte te vendose me te miren per veten. Dhe koha kurre nuk kthehet kurre pas. /gazeta shqiptare/shkurt 2012/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
Adelajda Xhamani: my misdeeds at Medrese of Shkodra

It may be called the girl who broke mentality. Accompanied by fanaticism that all life, decided to take up the reins himself, the secret to all, was part of Big Brother for more, to create there a love story which has close today, with Bjordi history. From a small town and the close as Kava, the greater Tirana, 24 hours at 24 in the eyes of everyone.

However, discovering the history of Adelajdes gymnasium, clearly understand, that sooner or later, its martial character will make a girl was not suppressed by others, but it is now, the mistress of yourself in facing challenges .
The moment you walked into Big Brother as one of four finalists, was discovered and a part of your life, that was a picture with the veil. Have made religious school or high school?
I come from a very religious Muslim family and that when I was little I grew up with religion and religious rites. More than I, this has contributed to my sister who once studied in Turkey came to Bangladesh with handkerchiefs. Her school association arrived just shortly after the mission to open a religious school in Shkodra where my sister won the right to be a teacher. So my parents wanted me to continue Medrese.
If you wanted?
Education course in which I directed increased more than willing to accept this solution.
As long as there continued?
Studied two years, because the sister was away from work and since I was a little worried parents had left me alone, so I returned to Kavaja.
What subjects do you study?
Gymnasium plus program had religious subjects.
How were those two years, what do you do?
I was a teenager too captious, antikonformiste, was the first to break the rules in place to implement and that, too talkative. For me those two years were very fine as by religion and human experience. During this period I learned a lot, because I have studied my religion, not only influenced by the madrasah, is more of curiosity that I had for the religion itself. I discovered that my religion is very beautiful, I love my religion since I am believing. To post this period, the Madrasah has helped me to break loose from the house, the mësohesha with life, friends just became my second family. I recall the first day I went in Shkodra. Dad forwarded when the door began to cry. I had ever seen crying because you were serious and closed type, and I do not think he removed the moment.
What was a day of yours in the madrasas?
Dormitory had within the school which surrounded by high walls, strict rules. We were just girls. By noon we were in school, after a brief period of study leave then.
Kish TV?
No we had no TV or phone.
How join in the fun there?
Surprisingly so it looks like we s'jetonim but in fact we zbaviteshim more with each other. Discuss, make jokes ...
Ever burst?
Organized always gone out or weekends when we got home.
So, what were your misdeeds?
One time when I bought Kavaja kidding laser beam and the boarding house opposite. Were closed so as to make us laugh every contact we had with the outside. And also broke a rule, made an a mobile secret (laughs). Sometimes awaken at night hungry and I was the organizer who secretly devises the cafeteria entrance ... was too many such stories.
The second two years of high school you did in Kavaja. You felt sorry that was gone?
Too bad. The last days that I forget how many gocat cry with, just like the war will leave. It was split for us and it was because our lives took different directions.
But high school was like Kavaja?
I returned to my old company. There were more like the 8-year-old, had changed, had grown. I see myself a little outside. However I left my family in Shkodra, my friends, to restore the real family. My family was very fanatical, check on all the time, but this mentality ever escape any evening arrival in secret. Thank the evening then becoming day. Student was not distinguished, because they learn. I read just before coming to class teacher. However good I went back because I have a feature to quickly fix those that read.
Now that you came to Tirana as compared to high school students look yourself?
I lived in did not know the visheshim period. In high school I wear heels, thin coats, big earrings, lyhesha secret. While high school students today like that dress simply, with sneakers, not varnished too.
But in terms of freedom?
I do not know how they are today, but I only know one thing, that much cheaper to be high school students become more responsible. As many parents have confidence in them, the more reserved.
A reminder to high school students who live in cities where the mentality still prevails or in villages?
You, try not to take important decisions about your life as you are high school students because it is a period, an age, that man is not fit to decide the best for yourself. And time never ever turn back. / Albanian newspaper / January 2012 / ]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online